Sinemanın Önemi Nedir?

Sinemanın icadı, Fransız mucitler ve sinema teknolojisinin öncüleri olan Lumière kardeşlere atfedilir. Cinématographe adlı ilk başarılı film kamerasını geliştirdiler ve halka açık gösterimlerde sergiledikleri kısa filmleri oluşturmak için kullandılar. Lumière kardeşler filmin ilk halka açık gösterimini Aralık 1895’te Paris’te gerçekleştirdi (Şanzelize Cafe’de) ve geri dönüşü olmayan bir başarı sürecini başlattılar. 

Bu gösterimden hemen sonra sinemanın popülaritesi hızla dünyaya yayıldı,(Sinema bütün sanat türlerinin birleşimi oldu) film yapımcıları ve katılımcılar farklı tarzlar, türler ve teknikler denediler. Sinemanın ilk günlerinde filmler genellikle kısa ve sessizdi genelde nikelodeonlarda ve diğer küçük tiyatrolarda gösterilirdi. Ancak teknoloji ilerledikçe ve ortam daha sofistike hale geldikçe, filmler uzadıkça ve karmaşıklaştıkça ses, renk ve özel efektler işin içine eklenmeye başladı. (Kurgu,Pre Production,Post Production,Oyunculuk,Senaryo vb.)

Günümüzde sinema, dünya çapında önemli bir eğlence biçimi ve önemli bir kültürel güçtür. Sayısız ikonik film ve film yapımcısını gün yüzüne çıkararak değişen teknolojik ve kültürel eğilimlerle, gelişmeye ve uyum sağlamaya devam ediyor. Yıllar geçtikçe sinema, popüler kültürün ayrılmaz bir parçası haline geldi ve toplum üzerinde derin bir etkisi oldu. 

Filmler algılarımızı, tutumlarımızı ve değerlerimizi şekillendirme gücüne sahiptir ve bize güçlü şekillerde ilham verebilir, eğlendirebilir ve eğitebilirler. Sinema aynı zamanda propaganda ve siyasi mesajlaşma için bir araç olarak kullanılmıştır. Örneğin II. Dünya Savaşı sırasında, her iki taraftaki hükümetler filmleri kendi ideolojilerini tanıtmak ve savaş çabalarına destek toplamak için kullandılar.(Bkz: joseph goebbels)

Sinemanın kültürel ve politik etkisinin yanı sıra önemli bir ekonomik etkisi de olmuştur. Film endüstrisi her yıl milyarlarca dolar gelir elde ediyor ve oyunculardan yönetmenlere, teknisyenlere ve destek personeline kadar dünya çapında binlerce kişiye iş sağlıyor. Televizyon ve yayın hizmetleri gibi diğer eğlence biçimlerinin yükselişine rağmen, sinema sevilen ve kalıcı bir sanat biçimi olmaya devam ediyor. 

İnsanlar büyük ekranın büyüsünü yaşamak için Sinemalara akın etmeye devam ediyor ve film yapımcıları ortamda mümkün olanın sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Kısacası sinema, 19. yüzyılın sonlarındaki mütevazi başlangıcından bu yana uzun bir yol kat etti ve kültürümüzde, toplumumuzda ve kolektif hayal gücümüzde silinmez bir iz bıraktı.

Lumière Brothers
Trenin Gara Girişi (İlk Çekilen Film)
Ceyhun SEVER

Ceyhun SEVER

Kurucu Editör-Yazar

İletişim.

Email: info@sinemavadisi.com